Storytelling

Sinds 2018 verzorg ik op de Universiteit Twente het vak ‘Storytelling Through Oral Presentation’ voor de de master Interaction Technology. Hierin begeleid en doceer ik studenten in de vaardigheid om, in het format naar het bekende fenomeen ‘TED-talks’, een persoonlijk presentatie te maken en uit te voeren. Een uitvoering met publiek en waarbij ze gebruik maken van verschillende technieken. Om deze presentatie te maken worden ze begeleid aan de hand van kennis en vaardigheden uit zowel de wereld van communicatie als die van theater.

Wat is ‘Storytelling’?
De populaire term Storytelling kan direct vertaald worden in ‘verhalen vertellen’, en kan worden gebruikt bij allerlei vormen van interactie tussen mensen. Het kan gebruikt worden in situaties van verkoop, onderwijs, hulpverlening, kunstvoorstellingen en vrijwel alle vormen van communicatie tussen groepen mensen of individuele personen.

De relevantie van Storytelling
In staat zijn om andere mensen het verhaal te vertellen van je project, product of over jezelf is een essentiële vaardigheid. Of het nu een presentatie is voor een groter publiek, het aanspreken van een kleine groep mensen of simpelweg een gesprek met iemand anders. Kunnen overbrengen wat je bedoeld kan op zichzelf al lastig zijn, en vaak heb je ook nog een doel om iemand ook te overtuigen, te informeren of op een andere wijze te beïnvloeden. Hoe hou je de aandacht van iemand vast en hoe kun je er voor zorgen dat iemand anders je sneller, beter of überhaupt begrijpt?

De wijze waarop ik Storytelling benader is het communiceren van een boodschap middels technieken die erop gericht zijn de luisteraar (of ontvanger) mee te nemen in de boodschap en het communiceren vanuit de gedachte dat je specifiek een beoogde doelgroep wil bereiken. Minder technisch gezegd; je spreekt een oudere buurvrouw gevoelsmatig anders aan dan je jongere neefje of een onbekende man achter een loket. Maar hoe pak je dat aan bij het geven van bijvoorbeeld een presentatie?

Hoe gebruik je verbale elementen als je stem, je stemvolume en wijze waarop je praat? Hoe ga je om met je non-verbale communicatie? Veel mensen hebben niet door dat ze onbewust al hun luisteraar kunnen beïnvloeden door de manier waarop ze staan, bewegen of kijken.

Mijn training en onderwijs richt zich op het oefenen met ‘dingen vertellen’. Je moet begrijpbaar zijn, een bepaalde doelgroep kunnen bereiken en meerwaarde laten zien over het onderwerp waarover je praat. Je oefent met het gebruik van emotie, humor en leert begrijpen hoe het gebruik van dit soort elementen ook kan leiden tot negatieve effecten.

Hoe gebruik je visuele ondersteuning? Slides, plaatjes, powerpoint. Hoe gebruik je audio? Kan muziek bijdragen aan een verhaal of presentatie en hoe werkt het gebruik van licht? Allemaal relevante zaken bij presentaties (of voorstellingen.)

Het zijn allemaal elementen die belangrijk zijn voor Storytelling. In mijn lessen en trainingen breng ik het vaak terug tot de volgende punten:
– bewustzijn over en het gebruik van stem, spreektechnieken en non-verbale communicative.
– kunnen laten zien wat de meerwaarde is van (het onderwerp) waar je over spreekt.
– persoonlijke betrokkenheid verweven met waar je over spreekt
– je onderwerp toegankelijk houden en gericht op de mensen die je wilt bereiken (je doelgroep.)
– op de juiste manier gebruik van middelen die je verhaal ondersteunen, of dit nou audio, video of het gebruik van fysieke objecten of ruimte is.
– bovenstaande technieken herkennen bij anderen en kunnen bepalen of ze goed zijn gebruikt of niet.

Storytelling betekend je eigen stijl vinden, zeker als je zelf persoonlijk je verhaal brengt. Er bestaat geen -dit is dé manier om dit te doen-, omdat je stijl moet passen bij je persoonlijkheid. Het moet, zoals dat heet, ‘congruent zijn’, overeenkomen. Het moet op de luisteraar overkomen als geloofwaardig, als oprecht. Anders loop je kans om je publiek of de personen waarmee je praat juist van je te vervreemden door ze een onprettig gevoel te geven. Waarmee je het tegenovergestelde bereikt van je doel.

Jezelf ontwikkelen in Storytelling gaat om proberen, oefenen.
En om het ontvangen van de juiste feedback.